
Ο “πόλεμος” των social media: Χωρίς Facebook και Twitter οι Ρώσοι πολίτες -…
Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στις πόλεις και τα χωριά της Ουκρανίας, με μάχες σώμα με σώμα, επιθέσεις και βομβαρδισμούς, ένας άλλος πόλεμος έχει ξεσπάσει στο Διαδίκτυο, με τους Ρώσους πολίτες να μην έχουν πλέον πρόσβαση στα πιο δημοφιλή social media.
Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor, που είναι αρμόδια για το διαδίκτυο, διέταξε σήμερα τον αποκλεισμό του Facebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι “κάνει διακρίσεις” σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.
“Ελήφθη η απόφαση να μπλοκαριστεί το Facebook” από σήμερα Παρασκευή, ανακοίνωσε μέσω του Telegram.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στη Ρωσία διαπίστωσαν ότι δεν είναι δυνατή πλέον η πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παρά μόνο μέσω VPN.
Μετά το Facebook, η εν λόγω ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών περιόρισε την πρόσβαση και στο Twitter Inc, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία (Reuters, AFP), επικαλούμενα τα ρωσικά Tass και Interfax.
Επίσης, σύμφωνα με το RIA, ο ιστότοπος εύρεσης καταλυμάτων Booking.com δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για να κάνει κανείς κράτηση δωματίου εντός της Ρωσίας.
Νωρίτερα, η ρωσική αρχή είχε ανακοινώσει ότι μπλόκαρε την πλατφόρμα Facebook της εταιρείας Meta, λόγω των περιορισμών που είχε επιβάλει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Αναφορές κάνουν λόγο και για ανάλογη αντιμετώπιση και προς το δημοφιλές Youtube.
⚡️⚡️⚡️According to globalcheck, YouTube is being blocked in #Russia pic.twitter.com/3nCNOI7KLT
— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2022
Η Roskomnadzor είναι η ρωσική ομοσπονδιακή εκτελεστική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη λογοκρισία των ρωσικών ΜΜΕ. Οι τομείς ευθύνης της περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά μέσα, μαζικές επικοινωνίες, τεχνολογία πληροφοριών και τηλεπικοινωνίες, επίβλεψη τήρησης του νόμου, προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία και οργάνωση του έργου της υπηρεσίας ραδιοσυχνοτήτων.
Το 2014, κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κριμαίας, η Roskomnadzor απέκλεισε ορισμένους ιστότοπους που επέκριναν τη ρωσική πολιτική στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του μπλογκ του Αλεξέι Ναβάλνι.
Στις 26 Φεβρουαρίου 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Twitter είπε ότι η πρόσβαση στην πλατφόρμα περιοριζόταν σε ορισμένους χρήστες στη Ρωσία. Την 1η Μαρτίου, η Roskomnadzor περιόρισε και πάλι την πρόσβαση στο Twitter, κατηγορώντας την εταιρεία ότι απέτυχε να αφαιρέσει αυτό που αποκάλεσε “ψευδείς αναρτήσεις” σχετικά με την “ειδική επιχείρηση” στην Ουκρανία.
Φυλάκιση έως και 15 χρόνια για “ψευδείς ειδήσεις” για τον στρατό
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε απόψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί “ψευδείς πληροφορίες” για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε νωρίτερα από το κοινοβούλιο, προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.
Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια για όποιον διαδίδει “ψευδείς πληροφορίες” οι οποίες έχουν “σοβαρές συνέπειες” για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο νόμος στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.
Αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν άλλες πληροφορίες πλην των επίσημων ανακοινώσεων. Απαγορεύεται επίσης να χρησιμοποιούν λέξεις όπως “πόλεμος” και “εισβολή”.
Ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα αναφέρει ότι αφαιρεί άρθρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω απειλών
Στο μεταξύ, η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανέφερε ότι αφαιρεί άρθρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι νέες προσπάθειες λογοκρισίας της Ρωσίας απαιτούν την αφαίρεση αυτών των δημοσιευμάτων.
“Αγαπητοί φίλοι και φίλες!!” ανέφερε μια δήλωση στον λογαριασμό της Novaya Gazeta στο Twitter. “Η στρατιωτική λογοκρισία στη Ρωσία έχει μετατοπιστεί στην απειλή ποινικής δίωξης τόσο εναντίον δημοσιογράφων όσο και εναντίον πολιτών που διαδίδουν πληροφορίες για εχθροπραξίες που διαφέρουν από τα δελτία τύπου του υπουργείου Άμυνας. Ως εκ τούτου, αφαιρούμε υλικό για αυτό το θέμα.”
Η Novaya Gazeta είναι μια πολύ αξιοσέβαστη ερευνητική εφημερίδα. Ο εκδότης της, Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με τη Μαρία Ρέσσα πέρυσι.
Οι Ρώσοι νομοθέτες έχουν προωθήσει νομοθεσία που ποινικοποιεί τη διάδοση ψευδών πληροφοριών που δυσφημούν τον ρωσικό στρατό. Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας εξέδωσε προειδοποιήσεις στα λίγα εναπομείναντα ανεξάρτητα πρακτορεία ειδήσεων της χώρας, λέγοντάς τους να σταματήσουν να διαδίδουν αυτό που αποκαλεί ψευδείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών στη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ως “επίθεση, εισβολή ή κήρυξη πολέμου”.
Ο ανεξάρτητος ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός TV Rain και ο Echo of Moscow, ένας διάσημος ραδιοφωνικός σταθμός, έκλεισαν και οι δύο τις εκπομπές εν μέσω της καταστολής στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNNi
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr