
Οξύνονται η ρητορική και οι προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα από την ΝΑΤΟική «σύμμαχο»
Με βαριές εκφράσεις αναφέρθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ρητορική που αποτυπώνει την κλιμακούμενη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την «σύμμαχο» Τουρκία που διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο εντός του ΝΑΤΟ, όπως και η ελληνική αστική τάξη, επιβεβαιώνοντας ότι εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου μόνο ασφάλεια δεν μπορούν να νιώθουν οι λαοί.
«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», είπε, ενώ ειρωνευόμενος τον Κυρ. Μητσοτάκη ανέφερε: «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό».
Το Anadolu μετέδωσε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει τη Συνάντηση Στρατηγικής Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ».
«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε μία επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Ερντογάν για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχει πλέον για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς. Με πολιτικούς με προσωπικότητα, υπερηφάνεια, που τηρούν το λόγο τους».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε επίσης στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα. «Αυτή στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα βάσεις. Για ποιόν λόγο; Ποιόν απειλούν; Για ποιο λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εδώ μιλάμε για μία Ελλάδα που στις χώρες της ΕΕ χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ», επισήμανε, διαψεύδοντας πανηγυρικά όλους αυτούς που υποστηρίζουν εντός της Ελλάδας ότι η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη βάση θανάτου αποτελεί εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Την ίδια ώρα βέβαια ποσώς φαίνεται ότι επηρεάζεται η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, καθώς με αφορμή την πρόσφατη παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά κοντά στην Αλεξανδρούπολη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδόθηκε στην πάγια τακτική του Πόντιου Πιλάτου κάνοντας λόγο για «διαφωνίες» Ελλάδας-Τουρκίας σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου.
Αλλά και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με φόντο την κλιμάκωση των διαπραγματεύσεων για τους όρους διεύρυνσης και ισχυροποίησης της λυκοσυμμαχίας, στην πρόσφατη επικοινωνία του με τον Tαγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην πολύτιμη σύμμαχο» Τουρκία, προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης».